Retete de vopsire naturala cu plante a materialelor textile Ce sa folosim pentru culoarea rosie. Sunt rețete preluate dintr-o carte apărută în România în anul1984, intitulată ”Vopsitul tradițional și modern în gospodărie” și scrisă de două doamne inginer chimist.
În acest articol ne vom referi doar la culoarea roșie, urmând să le adăugăm și pe celelalte la rând. Așadar, dacă sunteți interesați cum pot fi create și alte culori cu ajutorul plantelor, scormoniți în secțiunea ”Blog” a site-ului: https://newretro.ro/blog/
Iată lista de ”rețete”:
RETETA 1
INGREDIENTE:
-FLORI PROASPETE DE CIMBRIȘOR DE CÂMP
-SCOARȚĂ DE COARNE
-FLORI PROASPETE DE OREGANO
Cu aceste ingrediente se vopt vopsi doar fibre naturale, precum lâna, bumbacul, inul, cânepa și mătasea.
MOD DE REALIZARE:
Scoarța de coarne se usucă bine la umbră, apoi împreună cu florile de cimbrișor de câmp și o cantitate mai mică de flori de oregano, se introduc în apă dedurizată cât să le acopere bine și se lasă la cald (60 de grade), amestecând din când in când, până ce soluția se colorează în roșu la intensitate maximă. Se strecoară, iar plantele se storc până lasă toată zeama. În această soluție se introduce materialul dorit și se fierbe până când se colorează la intensitatea dorită. Se scoate materialul și se bagă în apă dedurizată rece, după care se usucă la aer.
REȚETA 2
INGREDIENTE:
Sunt aceleași ca cele de mai sus, doar că în loc de scoarță de coarne, folosim scoarță de prun.
Restul procedeului este același ca cel de mai sus.
REȚETA 3 (PENTRU ROȘU PALID )
INGREDIENTE:
-SCOARȚĂ DE PRUN
-PIATRĂ ACRĂ SAU PIATRĂ DE ALAUN (aici mai multe detalii despre acest ”ingredient”: https://ro.wiktionary.org/wiki/piatr%C4%83-acr%C4%83)
MOD DE REALIZARE:
Scoarța de prun se fierbe în apă până când aceasta se colorează. Se decantează soluția fierbinte, se dizolvă în ea piatra de alaun și se introduce materialul. Se urmează apoi procedeul din prima rețetă.
În această carte există și câteva reguli de vopsire care trebuie urmate indiferent de ce rețetă vrem să folosim:
-materialul pe care dorim să-l vopsim se introduce în apa colorată doar curat și umed
-materialul trebuie să fie tot timpul acoperit cu lichid
-în cursul vopsirii materialul se amestecă în soluția colorantă cu o ustensilă din lemn, pentru a asigura omogenizarea vopsirii
-fierberea se face liniștit, fără clocote
-dacă nivelul lichidului scade, se adaugă apă fierbinte
-culorile indicate în rețete se obțin doar pe materiale albe