Există câteva reguli de baza despre cum sa cureti hainele vintage si second hand, clar! 🙂 Pot afirma cu siguranță, din propria experiență, că este mai dificil să cureți cu succes acest tip de articole decât pe cele noi. Și nu atât pe cele second hand, cât mai ales pe cele vintage.
Avem de-a face cu murdărie care a stat cu anii pe produsul respectiv și tot din cauza statului, mai ales într-un mediu nepotrivit, materialul acestora poate nu mai este unul la fel de rezistent ca la început, plus că nu știi cum reacționează la contactul cu apa sau cu detergentul.
Culorile sunt și ele sensibile, nu poți fi sigur dacă se transferă sau dacă se decolorează.
Dar hai să ne luăm inima în dinți și să parcurgem pașii care ar trebui urmați atunci când vrem să curățăm un produs vintage sau second hand:
1. Incepeti prin a citi eticheta de curatare a hainei. Daca eticheta indica sa se spele la masina, atunci o puteti spala la masina, dar la programul pentru haine delicate, folosind un detergent, ați ghicit, tot pentru haine delicate 🙂 , cum ar fi acesta de pe emag: https://www.emag.ro/detergent-lichid-klisol-suave-pentru-haine-delicate-120-spalari-4l-klisolsuave/pd/DKW8ZKMBM/?ref=sponsored_products_listing_1_1&recid=rec_64_a8575de66d876e2feb075cb50794d4f460e516d46dbc03d4f2b576d6b848a067_1672772661&aid=ddbc1b86-8a7e-11ed-9004-0ab644dfda7c&oid=72103073&scenario_ID=64 .Daca eticheta indica sa se curete chimic, atunci trebuie sa duceti haina la curatatorie.
În cazul în care produsul nu are o astfel de etichetă, cercetați materialul și încercați să aflați mai multe despre el online. Puteți de asemenea să testați o zonă mică, puțin vizibilă, cum ar fi interiorul unei cusături, pentru a vedea cum reacționează la diferite metode de curățare.
2. Daca haina nu poate fi spalata la masina sau curatata chimic, trebuie sa o spălați manual. Pentru a face acest lucru, umpleti cada sau un vas mare cu apa calda, nu fierbinte, si adaugati un detergent pentru haine delicate. Învârtiți și agitați 🙂 haina prin apa pentru a o curata și, dacă e cazul, frecați, dar cu milă 🙂 .
3. Clatiti haina cu apă rece, pana cand aceasta devine clara. Apoi stoarceti-o fara sa o strângeți prea tare si puneti-o pe un prosop pentru a o usca.
4. Daca haina este foarte murdara sau are mirosuri neplacute, atunci puteti adauga bicarbonat de sodiu in vasul cu apa calda inainte de a incepe sa o spalati. Ajuta la eliminarea mirosurilor neplacute, la indepartarea grasimii si a altor impuritati.
5. Dupa ce haina a fost curatata, ar fi bine sa o calcati cu atentie pentru a o împrospăta.
Pentru petele încăpățânate care nu vor deloc să iasă, eu propun soluția din acest articol, care funcționează în multe cazuri, dar dacă aveți și alte descoperiri, sunt foarte dornică să mi le împărtășiți și mie 🙂 : https://newretro.ro/cu-ce-se-curata-cel-mai-bine-petele-de-pe-haine/
Așadar, cred că cele mai importante reguli pe care trebuie să le reținem legat de curățarea hainelor vintage si second hand, sunt acestea:
- Verificați eticheta și urmați instrucțiunile.
- Folosiți un detergent blând și evitați produsele chimice agresive sau înălbitorii, pentru că pot distruge țesăturile.
- Spălați de mână sau la programul pentru spălare delicată, fără să folosiți apă fierbinte!
- Dacă este posibil, uscați haina în aer liber, nu la uscător.
- Dacă este vorba despre un articol foarte valoros, cel mai sigur este să-l duceți la o curățătorie profesională de încredere.
- Evitați să expuneți astfel de haine direct în soare sau la căldură și depozitați-le într-un spațiu uscat și aerisit.
Știu cel mai bine că nu e ușor să faceți tot ce am înșirat mai sus, dar merită:) .