//Remedii impotriva ridurilor, de-acum peste 70 de ani. Valabile si azi sau doar amuzante?

Remedii impotriva ridurilor, de-acum peste 70 de ani. Valabile si azi sau doar amuzante?

Daca sunteti familiarizate cu noi, stiti deja ca am inceput o serie de articole bazate pe mai multe numere ale unei reviste romanesti pentru femei, din anii 40 !! Revista se numeste ”Mariana” si reprezinta cu adevarat o sursa istorica de inspirație pentru ceea ce reprezenta viata româncelor din acea perioada, de la moda si frumusete, pana la dragoste, rețete si greutățile pe care le întâmpinau pe timp de război.

Rămânem în continuare la numărul din iulie 1944, din care am mai extras anterior un articol, despre cum erau sfătuite femeile să se îmbrace în funcție de greutatea corpului, pe care il găsiți aici:  https://www.newretro.ro/blog/moda-anii-40-romania/

revista femei anii 40

Alte sfaturi oferite în același număr al revistei erau legate de îngrijire în general și de prevenirea ridurilor în special. Sunt ele valabile și  astăzi sau au rămas doar amuzante? Să aflăm!

anii 40 romania revista femei

Dacă vă este mai ușor să descoperiți informațiile care urmează în varianta video, le găsiți aici:  https://www.youtube.com/watch?v=UcdlMVLkuf8&t=59s

Pagina începe destul de pesimist și chiar descurajator, am putea spune :), dar nu și neadevărat: ”Nu veți avea întotdeauna 20 de ani…Prospețimea voastră se va trece mai repede decât v-o puteți închipui…Pielea își trădează vârsta…,dar sunt persoane care, deși au trecut demult de prima tinerețe, continuă să aibă pielea întinsă,  după cum se văd atâtea adolescente cu tenul brăzdat de riduri. Cauzele sunt: predispoziția genetică, dar și îngrijirea (n.r.: sau lipsa ei). Dacă vreți să mai fiți frumoase și la 40 de ani, îngrijiți-vă” 

femeie-anii-40actrita anii 40

Cum?

Iată ce erau sfătuite femeile să facă, punct cu punct:

  1. ”Purtați un sutien și o centură, chiar dacă nu aveți nevoie” 

lenjerie intima femei romance anii 40

2. ”Nu vă lăsați buclele nebunatice să se usuce la vânt”

femei romance anii 40

3. ”Nu abuzați de aerul mirat, această cochetărie feminină fermecătoare, căci mișcarea pe care o faceți ridicând sprâncenele, vă brăzdează fruntea”

femei anii 40

Nu trebuia însă ajuns nici în extrema cealaltă, spune autorul: ”Sunt femei atât de preocupate de un eventual spectru apropiat al ridurilor, încât se feresc să râdă. Ținuta aceasta forțată le imprimă pe figură o imobilitate de piatră”, din cauza căreia nu mai erau deloc atractive.

actrita anii 40

Varianta optimă era ca ele ”să lase frâu liber mușchilor feței să-și facă jocul lor natural”. Chiar dacă aveau riduri de la râs, compensau prin expresivitate.

4. Ridurile dintre sprâncene puteau fi prevenite ”neîncruntându-le niciodată. Cam atât se putea face în anii 40 împotriva ridurilor din acea zonă 😀

5. Pentru sbârciturile” din colțul gurii, soluția era mestecarea de alimente mai tari. Citez: ”Americancele, care se tem atât de mult de bătrânețe, mestecă, în odaia lor de baie, gumă de mestecat, chewing gum.” 🙂 .Masticarea era considerată ca fiind o soluție și împotriva ”bărbiei duble”.

marilyn monroe

6. Pentru ridurile de la ochi, numite și ”laba gâștii”, singurul remediu pe vremea aceea era… somnul. Iar pentru femeile mioape, autorul insistă să le convingă să poarte ochelari de vedere, pentru că, pe vremea aceea, era considerat chiar un handicap necesitatea de a purta ochelari. ”Atâtea femei își refuză acest mijloc de a-și conserva ochii și totuși, ce este mai plăcut: un obraz proaspăt, cu ochelari moderni, sau o privire vagă, obosită, tulbure, în orbitele încercuite de riduri?”

foto retro vintage femeie ochelari citeste carte

7. În special pentru femeile cu tenul uscat, o altă modalitate de a preveni ridurile era aceea de a folosi creme grase pentru față, multe dintre ele făcute în casă, după rețete oferite chiar în această revistă, cum ar fi: ”lanolina pură amestecată în podul palmei cu o zeamă de fruct este o excelentă cremă hrănitoare.” 

 (n.r.: ”lanolina pură se obtine prin prelucrarea lanii de oaie. Este secretata de glandele sebacee din pielea oilor si este prezenta pe firele de lana; are actiune emolienta forte, reduce pierderile de apa din piele, favorizeaza absorbtia cutanata a substantelor active, este protector si reparator al pielii uscate, solzoase sau deteriorate. Un ingredient clasic folosit in felurite preparate farmaceutice, unguente si alifii” – sursa text si posibilitate de comandă lanolină, care se pare că există și în zilele noastre 🙂 : https://comenzi.farmaciatei.ro/ingrijire-personala/ingrijire-corp-si-fata/tratamente-/lanolina-anhidra-pura-m-1199-40-g-mayam-p334674 )

foto retro crema fata

8. Și, în sfârșit, ultimele două sugestii ale autorului pentru un ten de invidiat sunt: ”Masajul, ca și râsul, fac să circule sângele mai vioi, iar sângele hrănește pielea”.

masaj fata retro vintage actrita rita hayworth

Deci? Ce parere aveți despre aceste sfaturi, de-acum peste 70 de ani? 🙂

 

 

  

 

 

 

By |2020-05-26T15:44:23+00:00mai 26th, 2020|BLOG|Comentariile sunt închise pentru Remedii impotriva ridurilor, de-acum peste 70 de ani. Valabile si azi sau doar amuzante?

About the Author:

Navigarea pe acest site implica acceptarea politicii noastre de confidentialitate. Folosim cookieuri pentru a ne asigura ca beneficiati de cea mai buna experienta online. Ok